Vinterens vitaminer: Hvad din krop har større behov for i de kolde vintermåneder… (1/2)

Der er mange grunde til at elske vinteren: Hyggen indenfor, gåture, stearinlys og varme drikke, ferie med familien, at kunne se dine yndlings-serier, ses med dine venner over en kop gløgg – og al den lækre mad.

Men sammen med al vinterglæden følger også et par mindre gode sider. Kortere dage og mindre dagslys påvirker vores humør og kulden udfordrer vores immunforsvar og kan være hård og udtørrende for huden. For at undgå den irriterende vinter-forkølelse, beholde gløden i huden og forblive glad og sund, kan det hjælpe at fokusere på nogle bestemte vitaminer.

Læs med og lær om, hvilke vitaminer vi taler om og hvordan du kan integrere dem i din daglige vinterrutine…

C-vitamin

Om vinteren er der en stigning i forekomsten af sygdom og forkølelse. Selvom studier har vist at højt indtag af C-vitamin måske ikke direkte hjælper for at forebygge forkølelse, er det dog vist at det kan forkorte varigheden af symptomer på almindelig forkølelse med cirka 10% (1).

Udover dets rolle som antioxidant, så er C-vitamin vigtigt for produktionen af kollagen, som er en essentiel komponent i bindevævet og spiller en livsvigtig rolle i sårheling. Det kan også regenerere andre antioxidanter i kroppen, så som E-vitamin og forbedrer absorptionen af jern.

Primære kilder:

 • Grøntsager (rød og grøn peberfrugt, broccoli, bønnespirer, kartofler, tomater, kål, blomkål)
 • bær ( jorbær, acerola kirsebær, havtorn, aronia, solbær)
 • frugter (især citrusfrugter som citron, appelsin og clementin – men også kiwi)
Clementiner er rige på C-vitamin

Ideer til at spise mere C-vitamin i vinterdagene:

 • Drik et glas friskpresset appelsinjuice.
 • Forbered en lækker rå grøntsagssnack til arbejdet med dine yndlingsgrøntsager.
 • Tilsæt kål eller broccoli til dine varme karry-retter eller din salat, eller hvad med en pastaret med broccoli?
 • Spis en clementin, kiwi eller appelsin som mellemmåltid eller dessert.
 • Pres et stykke frisk citron over maden.

 

D-vitamin

Du ved nok allerede at D-vitamin både kan indtages eller kan dannes i huden når den udsættes for sollys. Da dagene bliver kortere og nætterne længere om vinteren, er mennesker som bor i de nordiske egne i risiko for underskud. Vi skal spise os til dette vitamin da solens indstråling er for lav. I Danmark skønnes det, at mere end halvdelen af befolkningen ikke får nok D-vitamin, og 14% er decideret i underskud, ifølge et dansk studie (2).

Den primære funktion af D-vitamin er at stimulere optagelsen af calcium i tarmen. Da calcium spiller en stor rolle for knoglesundheden, er D-vitamin essentiel for normal mineralisering af skelettet. Det er også én af grundene til at mange mennesker oplever svære ledsmerter i løbet af vinteren. I tilfælde af seriøse underskud af D-vitamin kan knoglerne blive tynde, skrøbelige eller misformede.

Men D-vitamin er ikke kun vigtig for dine knogler. Da der findes D-vitamin-receptorer i mange væv i kroppen, synes det at dette vitamin er involveret i mange andre vigtige kropsfunktioner. Faktisk viser studier at D-vitamin spiller en rolle under infektioner, i forhold til muskelstyrke, kræft og autoimmune sygdomme (3).

Udover det, så har studier vist at tilskud med D-vitamin kan være favorabelt i forhold til depression (4).

Primære kilder:

 • Fede fisk (sild, laks, sardiner, makrel)
 • Lever, æggeblomme, torskelevertran

 

Ideer til at få mere D-vitamin om vinteren:

 • Nyd fiskebordet og spis de fede fisk.
 • Tag tilskud med torskelevertran, eller spis æg.
 • Da det er svært at nå op på det anbefalede daglige indtag (7,5 μg) alene gennem kosten, kan du overveje tilskud med D-vitamin. Det anbefales især ældre mennesker, og veganere og vegetarer.

 

Nysgerrig om mere information om D-vitamin? Du kan finde vores artikel om D-vitamin her.

Hos NJORD har vi tilsat D3-vitamin (den aktiverede form) til alle vores kosttilskud i vinterperioden, for at sikre at du får en tilstrækkelig mængde. NJORD sammensætter et kosttilskud baseret på dine indtag og dine behov. Prøv vores online test her, for at finde dit personlige kosttilskud.

 

Vil du læse mere, så finder du anden del af vores guide til vitaminer til vinteren her.

 

Kilder: 

 • Douglas RM, Chalker EB, Treacy B. Vitamin C for preventing and treating the common cold. The Cochrane Database of Systematic Reviews 1998, Issue 2.
 • Thuesen B, Husemoen L, Fenger M, Jakobsen J, Schwarz P, Toft U, et al. Determinants of vitamin D status in a general population of Danish adults. Bone. 2012 Mar;50(3):605–10.
 • Heaney RP. Vitamin D in Health and Disease. Clinical Journal of the American Society of Nephrology : CJASN. 2008;3(5):1535-1541.
 • Spedding S. Vitamin D and Depression: A Systematic Review and Meta-Analysis Comparing Studies with and without Biological Flaws. Nutrients. 2014;6(4):1501-1518.

 

Skrevet af: Saskia Wurm

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *