Myten om C-vitamin: Kan C-vitamin forebygge eller kurere forkølelse?

C-vitamin er et af de mest diskuterede vitaminer.

Men hvad er op og ned? Kan store doser kurere sygdom eller er det en myte eller salgstrick?

Forkølelse er den mest hyppige infektiøse sygdom i mennesker – alle har været forkølede. Og nok mere end én gang. Få mennesker kan lide at være syge, hvilket er hvorfor de fleste mennesker ofte bruger C-vitamin for at forebygge og behandle almindelige forkølelsessymptomer. Lad os dykke ned i emnet og prøve at kaste lidt lys på sagen.

En hurtig introduktion

C-vitamin er et vandopløseligt vitamin. Det betyder, at du er nødt til at indtage det hver dag da kroppen ikke oplagrer det. Det virker som en potent antioxidant i mennesker. Andre funktioner inkluderer stimulering af immunforsvaret, biosyntese af collagen og knogler, og forbedring af jern-optaget. Vitaminet findes i mange frugter og grøntsager og er særligt koncenteret i citrusfrugter og bær.

Kan vitaminet forebygge eller helbrede forkølelse?

I 1970 udgav Linus Pauling bogen C-vitamin og Forkølelse, som modtog meget medieopmærksomhed. Det følgende år udgav han to metaanalyser om emnet. Hans argument – at megadoser af C-vitamin forebygger forekomst og sværhedsgrad af almindelig forkølelse – førte til adskillige forsøg de følgende årtier, men trods det faktum, har studierne været ude af stand til at bekræfte Paulings fund. Det betyder at der ikke er tilstrækkeligt bevis til at sige at megadoser har nogen effekt.

Effekterne på forkølelse

Nogle studier viser dog at C-vitamin kan forkorte længden på forkølelse. Selvom dette har været mistænkt for at skyldes et underskud af C-vitamin i kosten – i stedet for indtaget af den høje dosis.

Studier har også fundet at personer som undergår stort fysisk stress (såsom maratonløbere, skiløbere og soldater) kan have fordele af at tage C-vitamin, hvilket indikerer at effekten af C-vitamin på forkølelse kan være relateret til specifikke undergrupper. En tidligere metaanalyse fandt en 50% reduktion i forekomsten af almindelig forkølelse hos en gruppe med korte perioder af højt fysisk stress, som tog tilskud af C-vitamin.

Konklusionen

Selvom C-vitamin bruges præventativt og terapeutisk, er de videnskabelige studiers resultater inkonsistente og der er få beviser for effekten af C-vitamin på almindelig forkølelse. Trods al forskningen gennem de sidste årtier, har forskerne ikke været i stand til at bekræfte eller afkræfte om C-vitamin er gavnlig i forhold til at forebygge eller behandle almindelig forkølelse. At tage C-vitamin alene for at forebygge eller forkorte længden på forkølelse lader ikke til at kunne fremkalde den ønskede effekt.

For at opsummere, så kan kosttilskud med C-vitamin for at forebygge forkølelse være spild af tid og penge, da de videnskabelige studier ikke har fundet en klar effekt i forhold til at undgå forkølelse. Dog skal du være opmærksom på, at underskud af C-vitamin kan have negative effekter.

 

Du kan læse studiet, og andre studier omhandlende lignende emner, her.

Er du i risiko for at være i underskud af C-vitamin? – Tag vores test og find ud af det. 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *