4 Gode grunde til at algeolie er et fantastisk alternativ til fiskeolie

Algeolie? Lyder det bekendt eller blot som noget hokus pokus, selvproklamerede sundhedseksperter nu mener, vi skal til at købe? Vi har kigget nærmere på alternativet til fiskeolie, og vi kan allerede nu godt afsløre, at algeolie er et ret interessant produkt, som ikke kun er godt for vegetarer og veganere.

Fiskolie har i lang tid været populært på grund af dets høje indhold af DHA og EPA, som hovedsageligt er kendt for deres hjertebeskyttende og sundhedsmæssige fordele. Imidlertid er mange ikke klar over, at det ikke er fisk, der producerer deres omega-3 fedtsyrer. I stedet får fisk deres DHA og EPA fra at indtage mikroalger. Så hvis du er vegetar, veganer eller har fiskeallergi, så kan man godt gå direkte til kilden for at få sin DHA og EPA.

Kort om DHA og EPA

At få tilstrækkeligt med DHA (docosahexaensyre) og EPA (eicosapentaensyre) er af stor betydning, da begge hjælper med at holde nogle af kroppens vigtigste organer velfungerende og sunde gennem hele livet. Især for hjerne-, øje- og hjerte-kar sundhed spiller DHA og EPA en vigtig rolle. I 2013 har EFSA (Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet) vurderet og godkendt, at DHA og EPA bidrager til hjertets normale funktion med et daglig indtag på 250 mg. Og et daglig indtag på 250 mg DHA bidrager til opretholdelsen af ​​normal hjernefunktion og syn.

Da vores kroppe ikke kan producere disse essentielle fedtsyrer, må vi ty til maden for at få vores behov dækket. Den bedste naturlige kilde til DHA og EPA er fed fisk såsom laks, makrel, tun etc. EFSA anbefaler dagligt indtag af 250 mg DHA plus EPA, men i mange europæiske lande er den daglige indtagelse for voksne  under 100 mg, da indtaget af fed fisk er lavt. Derfor er det en god idé, at supplere kosten med et tilskud. For veganere og vegetarer er det særligt vanskeligt at opnå en tilstrækkelig mængde DHA og EPA, da de slet ikke indtager fisk. og fiskeolie-kosttilskud dermed heller ikke er en mulighed. Algeolie er dermed et godt alternativ i en plantebaseret livsstil. Men det er skam også et godt alternativ til folk med fiskeallergier samtidig med, at det er en bæredygtig og miljøvenlig kilde.

Stadig ikke overbevist?

Så lad os lige opsummere med 4 gode grunde til, at algeolie er et glimrende alternativ til fiskeolie.

1. Algeolie – bæredygtig og vegetarisk

I øjeblikket er den primære kilde til DHA og EPA fed fisk, såsom laks, makrel og tun. Imidlertid er det nødvendigt med bæredygtige og innovative kilder til DHA og EPA omega-3 fedtsyrer, taget i betragtning af de faldende globale fangster, som følge af ​​overfiskning. Derudover er fiskeolie ikke egnet til vegetarer og veganere. Algerolie er derimod en bæredygtig kilde, og et fremragende plantebaseret alternativ til veganere, vegetarer og andre, der foretrækker at undgå fiskeprodukter.

2. Lige fra kilden – fisk får deres Omega-3’er fra alger

Mikroalger er de primære producenter af DHA og EPA, som transporteres op i fødekæden. Fisk får deres DHA og EPA ved, at indtage mikroalger, hvilket absorberes i store mængder i deres væv – og disse fisk forbruges derefter af os . Men forbrugerne kan få disse sunde fedtsyrer fra samme vej som fisk, ved at indtage disse mikroalger direkte i form af algerolie.

3. Fri for allergener

Fisk er en af ​​de mest almindelige fødevareallergier og kan forårsage livstruende allergiske reaktioner. FARE anbefaler alle fiskallergikere at afholde sig fra alle fisk og fiskeprodukter, herunder fiskeolietilskud. Hvis du er en af ​​dem, er algerolietilskud det alternativ for dig at øge dit daglige indtag af omega-3 fedtsyrer, da det er fri for nogen allergener.

4. Kviksølvfri

Næsten alle fisk og skaldyr indeholder spor af kviksølv i form af methylkviksølv. Normalt er fiskeolietilskud fri for kviksølv, da de er renset (som det er tilfældet med vores fiskeolie-kosttilskud). Det samme gælder for algerolietilskud: Da de er fra en vegansk kilde, er toksicitet et ikke-problem.

De fleste algerolier indeholder kun DHA. Vores NJORD-algerolie fra Schizochytrium sp. er en af ​​de meget få alger olier med betydelige mængder af EPA ud over DHA. Klik her for at læse mere.

Kilder
http://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/2078
Ian Givens, D., & Gibbs, R. (2008). Nuværende indtag af EPA og DHA i europæiske populationer og potentialet for animalsk afledte fødevarer for at øge dem: Symposium om ‘Hvordan kan diætets n-3 indhold forbedres?’. Forsøg af Nutrition Society, 67 (3), 273-280. doi: 10,1017 / S0029665108007167
https://www.foodallergy.org/common-allergens/fish

 

Skrevet af: Saskia Wurm

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *