Folsyre, kvinder og graviditet: For en sikkerheds skyld…

Folsyre og graviditet? Kvinder i den fødedygtige alder bør indtage 400 mikrogram folsyre hver dag, for en sikkerheds skyld.

Et ekspertpanel i USA* har fornylig udgivet en opdateret anbefaling angående kvinder, graviditet og dagligt indtag af folsyre.

Ekspertgruppen anbefaler at kvinder i den fødedygtige alder, og ikke kun gravide eller kvinder som planlægger graviditet, indtager minimum 400 mikrogram folsyre per dag. Årsagen er at folsyre signifikant reducerer risikoen for at spædbarnet udvikler neuralrørsdefekter. Folsyre er den syntetiske form af folat – det vandopløselige B9-vitamin.

 

Men hvorfor anbefales alle kvinder i den fødedygtige alder at indtage 400 mikrogram folsyre dagligt?

Det er enkelt: omkring halvdelen af alle graviditeter er ikke planlagt! Og fordi folsyre udøver en virkning overvejende én måned før befrugtning og to-tre måneder inde i graviditeten, rådes det at alle kvinder i den fødedygtige alder skal indtage 400 mikrogram folate hver dag – for en sikkerheds skyld.

Det naturligt forekommende folate findes især i høj koncentration i bladgrøntsager, bønner og appelsiner. Det er dog vanskeligt at indtage den anbefalede mængde dagligt gennem kosten. Faktisk er den syntetiske form, folsyre, som tilsættes i fødevarer og bruges i kosttilskud, lettere at optage i kroppen. Derfor er den bedste strategi, hvis du vil være sikker på at få nok, at få folsyre fra et kosttilskud eller fra berigede fødevarer.

 

Hos NJORD har vi tilføjet 400 mikrogram folsyre til vores multivitaminvarianter for kvinder, og nu ved du hvorfor… For en sikkerheds skyld… 🙂

Vil du være sikker på, at få den rette mængde folsyre både før og under graviditeten (og yderligere få dit vitamin- og mineralbehov dækket)? NJORD tilbyder personaliserede kosttilskud. Definér dit behov via vores test her

Hvad er neuralrørsdefekter?

Neuralrørsdefekter er fødselsdefekter på hjernen, rygsøjlen eller rygmarven. Det er nogle af de mest udbredte fødselsdefekter. Ofte indtræder de før kvinden ved hun er gravid. I den første måned af graviditeten dannes neuralrøret, og når det ikke lukker tæt som det skal, kan en neuralrørsdefekt dannes. Misdannelserne varierer meget i sværhedsgrad. Fra små kosmetiske fejl til livstruende defekter. Den mest hyppige misdannelse kaldes spina bifida og påvirker rygsøjlen. 70% af disse tilfælde kan forebygges med tilskud af folsyre.

* The United States Preventive Services Task Force (USPSTF). USPSTF  er et uafhængigt panel af eksperter indenfor primær behandling og prævention, som systematisk gennemgår forskningsresultater og udvikler anbefalinger til kliniske præventive tiltag. Du finder artiklen med deres anbefalinger om folsyre her.

Er du interesseret i gode råd i forhold til kost gennem din graviditet? Vores skønne foodie og ambassadør, Josefine, deler nogle tips om sund kost under graviditeten her.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *