De 8 vigtigste næringsstoffer for atleter

I denne artikel, vil vi komme ind de 8 vigtigste næringsstoffer for atleter. Det er nemlig langt fra sandheden når folk siger: “Hvis du træner, er det lige meget hvad du spiser”… For jo mere du træner, desto flere næringsstoffer har din krop brug for!

Mineraler og vitaminer er nemlig essentielle for en lang række processer i din krop! Herunder muskelsammentrækninger, ilttilførelsen gennem kroppen, diverse antioxidant aktiviteter, restitution af musklerne og knoglernes helbred. Da disse processer bliver intensiveret under fysiske aktiviteter, vil flere næringsstoffer være nødvendige for, at kroppen kan yde optimalt hver gang uden at tage skade!

Mineraler

 

Mange mineraler går tabt når du sveder under træning. De mineraler, der er særligt vigtige for din fysiske ‘performance’, er jern, calcium, magnesium og zink.

Jern

Kan du huske Skipperskræk og hans styrke, der kom fra spinat? Tegneserierne blev udviklet for, at få børn til at spise mere spinat, fordi spinat er sundt og indholdt jern. Jern gør dig bomstærk – ligesom Skipperskræk! I dag ved vi, at der er en lang række andre fødevare med større indhold af jern. Men pointen er god nok – jern er nemlig rigtig vigtigt for dine muskler! Er du i jern underskud, kan det have stor indvirkning på din udholdenhed under træning!  

Kilder til jern: Magert kød, østers, blæksprutte, tofu, spinat, bønner og linser

Calcium
Du kender sikkert til vigtigheden af calcium i forbindelse med dine knoglers ve og vel! Og stærke knogler er essentielle  for alle former for høj-intensiv træning! Får du ikke nok calcium, kan du opleve svagere muskler, herunder muskelkramper.

Kilder til calcium: Mælkeprodukter, spinat, kål

 

Magnesium
Magnesium har ligesom med jern, en stor indvirkning på muskelfunktionen. Herunder nedbrydning af glukose, fedt og energi produktion. Når du træner, forsvinder en stor mængde magnesium gennem sved og urin, hvilket gør at du potentielt kommer i underskud. Magnesium underskud kan medføre nedsat udholdenhed.

Kilder til magnesium: Spinat, Quinoa, nødder og kerner

 

Zink
Zink er det mineral vi mister mest af gennem sved og urinen, så jo mere du træner, desto mere har du behov for! Zink er særligt vigtigt for at holde energiniveauet oppe, og til at opbygge muskelvæv. Derfor kan zink underskud medføre generelt dårligere helbred og dårligere ‘performance’.  

Kilder til zink: Oksekød, østers, ost, spinat, græskarfrø

 

De 8 vigtigeste næringsstoffer for atleter

Vitaminer

Vitaminer er også super vigtige når det kommer til at holde din ‘performance’ på sit max! Især, vandopløselige vitaminer såsom C vitamin og B vitamin complex har du brug for, hvis du træner meget.

 

Antioxidanter, såsom C-vitamin, E, β-karoten og selen
Antioxidant næringsstoffer er vigtige for at beskytte dine celler fra de frie radikaler og kan således hjælpe med at undgå muskelvævskader.
Kilder til antioxidanter: Frugter (især bær og citrusfrugter) og grøntsager; nødder og frø,

 

B-Vitaminer: Thiamin, Riboflavin, Niacin, B6 vitamin, Pantothensyre, Biotin, Folat, Vitamin B12
Denne gruppe af vitaminer er ansvarlig for at nedbryde protein og energi depoter i musklen (“glykogen”) for at kunne fylde din krop med energi under træning. Lavt indhold af disse vitaminer kan få dig til at yde mindre under intensiv træning.

Kilder til B-vitaminer: Kylling, svinekød, muslinger, tun, kartoffel, champignon, edamame bønner.


D-Vitamin
D-vitamin er bedst kendt for at hjælpe kroppen med at absorbere calcium fra mad, hvilket er afgørende for sunde knogler. Men det er blevet mere og mere klart, at D-vitamin også er vigtigt for muskelstyrken og for din fysiske ydeevne.

Kilder til D-vitamin: Fed fisk såsom laks, tun og UV-B lys.

 

Andet

Omega-3 fedtsyrer
Omega-3 fedtsyrerne DHA og EPA er kendte for deres hjertebeskyttende sundhedsvirkninger. Men i de senere år er de i stigende grad blevet associeret med at reducere trænings fremkaldte muskelskader, øge energiproduktionen og forbedre træningsevnen.

Kilder til Omega-3 fedtsyrer: Alger og olieholdig fisk, især tun, sardiner, laks, makrel, sild.

 

Vil du vide, om du får nok af ovenstående vitaminer og mineraler? Tag vores online test HER!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *